Saamea opiskelevien määrä kasvaa – saamenkielistä opetusta tarjolla myös Helsingissä

Sekä saamenkielistä opetusta saavien että saamea vapaaehtoisena vieraana kielenä opiskelevien oppilaiden määrä perusopetuksessa on 2000-luvun alkupuolella kasvanut. Saamea äidinkielenä opiskelevien määrässä ei ole tapahtunut vastaavaa muutosta.

Saamenkielistä opetusta saavien oppilaiden määrä kasvoi varsin tasaisesti lukuvuoden 2005–2006 vajaasta 130 oppilaasta lukuvuoden 2015–2016 lähes kahteensataan oppilaaseen. Saamea vieraana kielenä opiskelevien määrässä on ollut enemmän vuosittaista vaihtelua, mutta kymmenen vuoden aikavälillä tapahtunut muutos oli kuitenkin huomattava: oppilasmäärä lisääntyi yli sadalla oppilaalla, mikä tarkoittaa reilua 25 %:n kasvua.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lähde: Saamelaiskäräjien koulutus- ja oppimateriaalitoimiston Saamen kielen ja saamenkielinen opetus Suomessa -tilastot.

Saame voi nykysäädösten mukaan olla koulun opetuskieli, äidinkielen oppiaine tai valinnaisen vieraan kielen oppiaine. Perusopetuslaki velvoittaa, että saamelaisten kotiseutualueella asuvien ja saamea osaavien oppilaiden opetus annetaan pääosin saamen kielellä. Suomen saamelaisalue muodostuu Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kunnista sekä Vuotsosta, joka sijaitsee Sodankylän pohjoisosassa. Saamelaiskielistä puhutaan Suomessa kolmea: pohjoissaamea, inarinsaamea ja koltansaamea.

Vuosien 2006 ja 2016 välillä ei yksikään oppilas kotiseutualueen ulkopuolella saanut saamenkielistä opetusta, vaikka enemmistö saamelaislapsista ja -nuorista asuu nykyään muualla Suomessa. Tilanne muuttuu hiljalleen, sillä esimerkiksi Pasilan peruskoulussa Helsingissä aloitettiin syksyllä 2018 laajamittainen kaksikielinen suomi-saame-opetus. Tämä on ensimmäinen kerta, kun suomi-saame-opetusta annetaan sekä esiopetuksessa että perusopetuksessa.

Mahdollisuuteen opiskella saamea kotiseutualueen ulkopuolella vaikuttaa esimerkiksi se, voidaanko opetuksessa hyödyntää etäopetusta. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi toukokuussa 2018 Utsjoen kunnalle rahoituksen saamen kielten etäopetushankkeeseen vuoden 2020 loppuun asti. Etäyhteyksiä hyödyntävä opetus mahdollistaa inarin-, koltan- ja pohjoissaamen opiskelemisen riippumatta oppilaan asuinpaikkakunnasta.

YK on julistanut vuoden 2019 kansainväliseksi alkuperäiskielien vuodeksi. Saamelaisten kansallispäivää vietetään 6. helmikuuta.

Lisätietoja

Kirjoittaja: Timo Kumpulainen

Kirjoitus kuuluu Opetushallituksen kuukauden tilasto -sarjaan ja julkaistu Opetushallituksen sivuilla:

Kuukauden tilasto: Saamea opiskelevien määrä kasvaa – saamenkielistä opetusta tarjolla myös Helsingissä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s