Mitä kieliä perusopetuksessa opiskellaan? – tilastotietoa oppilaiden kielten opiskelusta ja kielivalinnoista

Noin 80 % suomalaisten peruskoulujen oppilaista opiskelee toisen kotimaisen kielen lisäksi vain yhtä vierasta kieltä, joka on useimmiten englanti. Suomalaisten kielitaidon kaventumisesta on tullut ilmiö, josta on syytä kantaa huolta. Tämä kehityssuunta on ollut jo pitkään haaste myös kieltenopetuksen ammattilaisille. Miten saada oppilaat ja heidän huoltajansa ymmärtämään monipuolisen kielitaidon arvo? Miten motivoida oppilaita opiskelemaan enemmän kieliä? Miten innostaa heitä aloittamaan kieltenopiskelu jollain muulla kielellä kuin englannilla? Kyse on usein myös tarjolla olevan kielivalikoiman laajuudesta ja oppilaiden mahdollisuudesta opiskella kieliä.

Tuoreessa Faktaa Express -julkaisussa luodaan tilastojen pohjalta kokonaiskuvaa kielten opiskelusta perusopetuksessa. Mitä kieliä ja millaisia oppimääriä peruskouluissa nykyään opiskellaan? Miten kielivalinnat ovat vuosien saatossa muuttuneet? Tilastot ovat opetushallinnon tilastopalvelu Vipusesta ja koskevat sekä suomen- että ruotsinkielisten koulujen oppilaita.

Tilastot osoittavat, että vapaaehtoisten kielten opiskelu on parinkymmenen vuoden takaisista huippuvuosista vähentynyt reippaasti. Vuonna 2017 vapaaehtoisia A2-kieliä opiskeli 27 % viidesluokkalaisista ja B2-kieliä 17 % 8.─9.-luokkalaisista. Tytöt opiskelevat kieliä enemmän ja monipuolisemmin kuin pojat. Ruotsinkielisten koulujen tilanne on toinen, sillä niissä miltei kaikki oppilaat opiskelevat kahta A-kieltä ja miltei 30 % oppilaista myös B2-kieltä.

Julkaisusta on tulossa myös ruotsin- ja englanninkieliset versiot.

Faktaa Express on julkaisusarja, joka tiivistää Opetushallituksen toimintaan liittyviä ajankohtaisia teemoja, tilastoja ja selvityksiä nopeasti luettaviksi perustietopaketeiksi. Sarjassa käsitellään aiheita varhaiskasvatuksen, koulutuksen ja elinikäisen oppimisen saroilta sekä yhteiskunnan kansainvälistymisestä. Julkaisun tilaajarekisteriin voi liittyä ja siitä voi erota osoitteessa https://lista.edu.fi/sympa/info/faktaa-express.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s