Kuukauden tilasto: Lukuvuosimaksut vähensivät uusien ulkomaalaisten opiskelijoiden määrää korkeakouluissa ainakin hetkellisesti

Vuonna 2017 reilut 4 150 ulkomaalaista opiskelijaa aloitti tutkintoon tähtäävät korkeakouluopinnot Suomessa. Määrä putosi neljänneksellä edellisestä vuodesta, jolloin aloittaneita oli 5 500. Eniten pudotusta oli yliopistojen maisteriopinnot aloittaneissa; ammattikorkeakoulututkinnon opiskelemisen aloittaneiden määrä väheni maltillisemmin.

Ulkomaalaisia opiskelijoita on selvästi vähemmän yliopistojen alempaan korkeakoulututkintoon ja ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavissa koulutuksissa. Aloittaneiden määrä on niissä pysynyt tasaisena. Luvut ovat peräisin Vipunen-tilastopalveluissa eikä niissä ole mukana tohtorikoulutuksessa aloittaneita.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korkeakoulujen uudet ulkomaalaiset opiskelijat tutkinnon tason mukaan vuosina 2008─2017

Ulkomaalaisten opiskelijoiden määrän väheneminen liittyy lukuvuosimaksuihin, joita korkeakoulut ovat perineet syksystä 2017 alkaen EU/Eta-alueen ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta. Pudotus koski nimenomaan tätä opiskelijaryhmää. Opintonsa 2017 aloittaneista vajaat 3 000 tuli EU/Eta-alueen ulkopuolelta, mikä on 35 % vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Samalla EU/Eta-alueelta tulevien opiskelijoiden osuus kasvoi: heitä oli opintonsa aloittaneista nyt 29 %, vuonna 2016 vain 17 %.

Ylivoimaisesti eniten putosi Vietnamista tulleiden opiskelijoiden määrä. Heitä oli uusissa opiskelijoissa alle puolet vuoden takaisesta määrästä. Myös Kiinasta ja Venäjältä tuli selvästi vähemmän uusia opiskelijoita. Näiden kolmen maan kansalaisuudet ovat yleisimmät Suomessa opiskelevilla ulkomaalaisilla.

Korkeakoulutukseen hakeneiden ulkomaalaisten määrä kääntyi kasvuun

Ulkomaalaisten hakijoiden ja koulutukseen valittujen määrät putosivat syksyllä 2017, jolloin lukuvuosimaksuja ensimmäisen kerran perittiin. Suomalainen korkeakoulutus ei ole kuitenkaan menettänyt kiinnostavuuttaan ja ainakin uusimpien hakijatilastojen perusteella näyttää siltä, että ulkomaalaisten opiskelijoiden määrä tulee jälleen kääntymään kasvuun.

Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen syksyllä 2018 alkaneisiin koulutuksiin haki yli 23 000 ulkomaan kansalaista, mikä on 36 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Erityisesti EU/Eta-alueen ulkopuolelta tulleiden hakijoiden määrä kasvoi. Myös koulutukseen valittujen ulkomaalaisten määrä kasvoi viidenneksellä; syksyllä 2018 heitä oli runsaat 6 300 ja vuotta aikaisemmin vajaat 5 200. Kaikki koulutukseen valitut eivät aloita opintoja.

Suomalaisissa korkeakouluissa tutkintoa suorittavien ulkomaalaisten määrä on kolminkertaistunut 2000-luvun aikana. Vuonna 2017 heitä oli kaikkiaan runsaat 20 000, mikä on 7 % kaikista korkeakouluopiskelijoista. Ulkomaalaisten opiskelijoiden osuus on Suomessa yli OECD-maiden keskiarvon ja suurempi kuin esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa.

Kirjoittaja: Irma Garam

Kirjoitus kuuluu Opetushallituksen kuukauden tilasto -sarjaan ja julkaistu Opetushallituksen sivuilla:

Kuukauden tilasto: Lukuvuosimaksut vähensivät uusien ulkomaalaisten opiskelijoiden määrää korkeakouluissa ainakin hetkellisesti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s