Kuukauden tilasto: Ammattiin opiskelevien kansainvälisen liikkuvuuden lasku on taittumassa

Vuonna 2018 ammatillisesta koulutuksesta lähti ulkomaanjaksolle yhteensä 5 334 opiskelijaa, mikä on 4 % vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Vähintään 2 viikkoa kestäviä jaksoja tehtiin nyt 4,8 % vähemmän ja alle 2 viikkoa kestäviä jaksoja 2,6 % vähemmän. Lasku oli kuitenkin selvästi maltillisempaa kuin edellisenä tilastointivuonna.

 

Ammattiin opiskelevien tekemien ulkomaanjaksojen määrä alkoi laskea jyrkästi vuoden 2016 jälkeen ja asettui vuoden 2017 tilastoinnissa reilun 5 000 tasolle. Vuoden 2018 liikkuvuusluvuissa lasku on ollut taas selvästi maltillisempaa. Suomesta lähtevien opiskelijoiden lukumäärässä ovat mukana sekä lyhyet että pitkäkestoisemmat ulkomaanjaksot.

Lukumäärien vuosittainen heilahtelu on tyypillistä ammatillisen koulutuksen liikkuvuudelle: erityisesti lyhytkestoinen liikkuvuus näyttää vaihtelevan vuosittain. Myös ammatilliseen koulutukseen kohdistuneet säästöt näkyvät liikkuvuuslukujen laskuna. Ulkomaille lähtee keskimäärin 11,8 % yhden vuosikurssin opiskelijamäärästä. Luku on saatu suhteuttamalla ulkomaanjaksolla olleiden määrä vuonna 2017 opetussuunnitelman mukaisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa aloittaneiden opiskelijoiden määrään.

Kuva 1. Ammattiin opiskelevien kansainvälinen liikkuvuus  2009–2018

Suomeen ulkomaanjaksolle tulevien opiskelijoiden määrä kasvoi

Vuonna 2018 Suomeen tuli 2 750 ulkomaista opiskelijaa, mikä on 6,5 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Saapuneiden osuus vastaa 6,1 % Suomen ammatillisissa oppilaitoksissa vuonna 2017 aloittaneista opiskelijoista. Suomeen saapuneiden määrissä vaihtelu on ollut pienempää ja Suomi pysyy haluttuna yhteistyökumppanina.

EU:n Erasmus+ -ohjelma on merkittävin kansainvälisten työelämäjaksojen rahoittaja

Yli 90 % suomalaisten ammattiopiskelijoiden ulkomaanjaksoista on oppimista ulkomaisilla työpaikoilla. Työpaikoilla oppimisen osuus ulkomaanjaksoista on noussut viime vuosina ja vastaavasti muun opiskelun pienentynyt. Suomeen tulevista ulkomaalaisista opiskelijoista vähän yli puolet tulee työelämäjaksolle ja loput opiskelemaan suomalaisiin oppilaitoksiin.

Ammatillisessa koulutuksessa opiskelevien ulkomaanjaksot kestävät keskimäärin 6 viikkoa ja suuntautuvat yleensä Euroopan maihin. Pitkäkestoisen liikkuvuuden suosituimmat kohdemaat olivat Espanja ja Britannia, lyhyempikestoisen Ruotsi ja Viro. Suomeen tuli opiskelijoita eniten Alankomaista ja Venäjältä.

Ammatillisessa koulutuksessa ulkomaanjaksot rahoitetaan lähes 80 prosenttisesti Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelmalla. Ohjelman liikkuvuusbudjetti on kasvanut viimeisten vuosien aikana noin 30 % ja samalla on kasvanut ohjelman merkitys kansainvälisten työelämäjaksojen rahoittajana. Nykyään liikkuvuudessa panostetaankin enemmän pidempiin työelämäjaksoihin, joita Erasmus+ -ohjelma rahoittaa. Oppilaitosten omalla rahoituksella toteutettavat ulkomaanjaksot ovat sitä vastoin vähentyneet.

Ammatillisten oppilaitosten opiskelijoiden ja henkilöstön kansainvälinen liikkuvuus

Kansainvälinen liikkuvuus ammatillisessa koulutuksessa 2018 (Raportit ja selvitykset 2019:5)

Kirjoitus kuuluu Opetushallituksen kuukauden tilasto -sarjaan ja julkaistu Opetushallituksen sivuilla:

Kuukauden tilasto: Ammattiin opiskelevien kansainvälisen liikkuvuuden lasku on taittumassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s